HOGYAN TALÁLKOZTAM A HOMEOPÁTIÁVAL?

homeopatai1997-ben a nagyobbik fiunk hosszú hónapokon keresztül beteg volt, szinte egyfolytában 39 fokos láza volt, időnként kruppos rohammal, és légúti panaszai nem akartak enyhülni. Eleinte antibiotikumokat kapott, de egyszer csak kiderült, hogy allergiás a gyógyszerekre. A körzeti gyermekorvosnő széttárta a karját, mutatva, hogy nincs eszköze a gyógyításhoz. Javasolta, hogy próbáljuk meg kivetetni a fiam orrmanduláját, talán az segít.

Több orvos véleményét is kértük az ügyben. Voltunk a fül-orr-gégészeten, ahová tartoztunk, voltunk a Tűzoltó utcai klinikán is, ahol már elő is jegyeztek a műtétre. Kérdésemre, hogy akkor ez a beavatkozás megszünteti-e a visszatérő panaszokat, minden esetben “talán” volt a válasz.
Gyermekkoromban nekem is majdnem kivették a torokmandulámat, de végül egy fül-orr- gégész megvizsgált a MÁV Kórházban, és azt mondta, hogy nincs erre szükség, inkább adjanak nekem több fagylaltot, hogy megedződjek. Azóta is megvan a mandulám. Ezt az idős doktort is felkerestük, aki azt mondta, hogy szerinte nem fog változást hozni a műtét, találjunk ki valami mást.
Ott álltunk teljesen tanácstalanul, és kétségbeesve. Imádkozni kezdtem megoldásért. Egy-két hét múlva egy ismerős evangélikus édesanyával beszélgettem, aki ajánlotta  nekem a fül- orr- gégész, tüdőgyógyász doktornőt, Dr. Horváth Katalint, aki homeopátiával gyógyítja a családjukat. A Gondviselés úgy rendezte, hogy azon a héten még két másik ismerős keresztyén édesanya is ugyanezt a doktornőt javasolta, és biztosítottak róla, hogy a kezelés teljes mértékben összeegyeztethető hitbéli meggyőződésünkkel.
A doktornő is megerősítette, hogy az orrmandula jó helyen van ott, ahová teremtették, és nincs rajta semmi olyan, ami miatt meg kellene válni tőle. Azt mondta, hogy fél évet kér, az alatt teljesen elmúlnak majd a tünetek. Három alkalommal jártunk nála, három homeopátiás szert írt fel egymás után, és a fiam valóban teljesen meggyógyult.
Mivel három kisgyermek volt a családban, összeállított egy pár szerből álló házipatikát. Javaslatára én is elkezdtem tanulmányozni a homeopátiát, hogy megfelelő információkkal tudjak szolgálni a tünetekről a doktornőnek. Így a kevésbé komoly esetek kezelését meg tudtuk oldani a telefonos rendelési időben. A bárányhimlőt és a skarlátot is különösebb szenvedés és viszketés nélkül csináltuk végig.
A gyermekeim után én is kaptam kezelést, így szabadultam meg végleg a migréntől. És még sokáig sorolhatnám a kellemetlen tüneteket, amelyektől a tágabb család vagy a háziállataink szenvedtek, és amelyek sikeresen kezelhetők voltak a golyócskákkal.
Beleszerettem a homeopátiába. Bóna László tanfolyamait látogattam, könyveket vásároltam. Idén két éve beiratkoztam a CHE magánfőiskolára, ahol Bóna László mellett a legjobb magyar homeopata gyógyítók és külföldi mesterek adják át tudásukat.
Minden homeopátiás szer egy történet, egy metafora. A páciensek élettörténetét, egyéniségét megismerni és megkeresni a hozzájuk illő metaforát . Mi lenne nekem – az irodalomtanárnak – ennél örömtelibb feladat, ha nem ez?

AZOKNAK, AKIKET ÉRDEKEL A HOMEOPÁTIA, DE MÉG NEM SOKAT HALLOTTAK RÓLA

  A homeopátia az alternatív gyógymódok egyike, INFORMÁCIÓTERÁPIÁS rendszer. Az ember saját életerejét és a természet gyógyító információit használva tud segíteni a betegeken. Bár szelíd gyógymód, mégis sok esetben olyan betegségek is meggyógyulnak homeopátiával, amelyek a klinikai orvoslás módszereivel gyógyíthatatlanok (pl. járványos betegségek, migrénes fejfájás, reflux, meddőség, allergiák, depresszió).

   Sikerrel használják AKUT ÉS KRÓNIKUS állapotok esetén egyaránt ,de akár elsősegély-helyzetben is. Bár számos előnye van, bizonyos helyzetekben nem elegendő csupán a homeopátiát alkalmazni. Például egy erős vérzés vagy egy perforált vakbél esetén .

   A homeopátiás gyógymódot világszerte ismerik, 200 éve alkalmazzák Magyarországon. Már a XIX.század első felétől igen népszerű volt az arisztokrácia és az értelmiség körében , HASONSZENVI GYÓGYMÓDnak nevezték. A reformkor számos hírneves közéleti személyiségének, például Kossuth Lajosnak és gróf Széchenyi Istvánnak is volt homeopata orvosa.

   A Rókus és a Bethesda eredetileg homeopátiás kórházak voltak. A II. világháború után a homeopátiás gyógymód alkalmazása megszűnt, és csak az 1990-es évektől indult újra. Jelenleg Magyarországon az orvosi egyetemeken is tanulható a homeopátia, illetve tanfolyamokat szervez a Homeopata Orvosi Egyesület és a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság vagy a homeopátiás szereket gyártó cégek némelyike. Két éve megalakult a CHE Homeopátiás magániskola, főiskolai szintű képzést nyújt. Gazdag a választék a magyar nyelvű szakirodalomból és kézikönyvekből.

   A hasonlóval gyógyítás elvének leírása már az ókorban és a középkorban is megtörtént, de a homeopátiás gyógyítás és gyógyszerkészítés modern alapelveit Samuel HAHNEMANN német orvos rendszerezte a XIX.sz. elején. Legfontosabb műve az ORGANON, amely máig is a homeopaták legfontosabb tankönyve, „Bibliája.” Ebben az újra és újra továbbfejlesztett, tökéletesített változatban megjelent könyvben megtalálható nemcsak az elmélet, de a szerző több évtizedes gyakorlati tapasztalatainak összegzése is .

   A homeopátia főként növények, állatok, ásványok felhasználásával készült ún. POTENCIÁLT gyógyszereket használ, melyeket speciális eljárásokkal ( hígítással és rázással , illetve dörzsöléssel ) állítanak elő. Alkalmazásuk előnye, hogy az erős gyógyító hatás mellett NINCS MELLÉKHATÁSUK. A szerek sokszoros hígítással készülnek, ezért NEM MÉRGEZŐEK. A szereket gyógyszertárban lehet megvásárolni. Ezek az idő múlásával nem veszítenek hatóerejükből. Jelenleg több, mint 2400 homeopátiás szert ismerünk, és számuk egyre bővül.

   A kezelések során a klinikai orvoslás ún. allopátiás elvet alkalmaz, csillapítja, vagyis elnyomja a tüneteket. Például a lázra lázcsillapítót ad, a gyulladásra gyulladáscsökkentőt, az idegességre nyugtatót, a szorulásra hashajtót, a magas vérnyomásra vérnyomáscsökkentőt.

   A homeopaták olyan szert keresnek, amely egészséges embernek beadva olyan tüneteket vált ki, amilyen tünetei a gyógyítandó betegnek vannak. Tehát a beteg tünetei és a szer saját tünetei HASONLÓAK. Minél jobban hasonlítanak, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a beteg jobban lesz a választott szertől. A homeopata a lázas állapotra olyan szert ad, amely egészséges embernek beadva lázat okoz. Az ingerültségre olyan szert ajánl, amely egészséges embert ingerült állapotba hoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasonlóság alapján helyesen kiválasztott és jól eltalált szerek hatékonyan és véglegesen megszüntetik a tünetek okát.

   A homeopátia szerint a betegségek okozója az ÉLETERŐ meggyengülése , illetve áramlásának akadályoztatása. Maga a betegség a szervezet törekvése önmaga meggyógyítására, de legalábbis életben tartására.

   A homeopátia nem a diagnózist veszi a kezelés alapjául, a betegségek minél markánsabb tüneteit keresi. Nem tüneti kezelést ad, de a tünetekből indul ki. Ezek a tünetek általában jellemzőek az egyénre, és minél EGYEDIbbek, KÜLÖNÖSebbek, SAJÁTOSabbak, FELTŰNŐbbek, annál jobban segítségükre vannak a homeopatáknak a megfelelő homeopátiás szer megtalálásában. Az az információ, hogy valaki lázas, még nem eléggé használható a homeopatának, de ha a lázas állapotban valaki hallucinál, az már értékes tünet.

   Lehetséges, hogy egy közösség több tagja ugyanabban a betegségben szenved, mégis más-más tüneteik vannak. Például egy iskolában ételmérgezést kapnak. Vannak, akik hánynak, másoknak hasmenésük van, van olyan, aki csak lázas, van, aki mindháromtól szenved. Ezek másképpen reagálnak ugyanarra a külső hatásra, tehát másféle homeopátiás szert fognak kapni. Az allopátiás elv szerint mindegyikük gyomorfertőtlenítőt kapna és lázcsillapítót.

   Az allopátiával szemben a homeopátia nemcsak SZEMÉLYRE SZABOTT kezelést ad, még arra is képes, hogy egyetlen szerrel a beteg valamennyi szenvedésén segítsen, valamennyi tünetét megszüntesse. EGYSZERRE foglalkozik a beteg MENTÁLIS ÉS FIZIKAI tüneteivel.

   A homeopátia HOLISZTIKUS szemléletű gyógymód. A beteg szervezetére egységként tekint, és tüneteit totalitásukban, vagyis egy adott pillanatban összességükben veszi figyelembe. Samuel Hahnemann szerint , ha egy beteg szervezetében elhangolódott az életerő, akkor az több szerven vagy szervrendszeren is megmutatkozhat. Ez AZ ELHANGOLÓDÁS az, ami KEZELENDŐ, tehát például egy depressziós páciensnek nem a veséje és a bőre beteg, hanem az elhangolódás a lelkiállapotán, a veséjén és a bőrén is megmutatkozik. Egy olyan szer fog rajta segíteni, amely mentálisan is, de a vesében és a bőrön is megszünteti a betegség jeleit. Az allopátiás rendszerben külön foglalkozik egy szakember a depresszióval, egy másik a vesével, egy harmadik szakember pedig külön a bőrrel, és sok esetben a kommunikáció nem lehetséges közöttük.

   Hahnemann a homeopátia elméletét szigorú tudományos kritériumok szerint dolgozta ki, majd kísérleteket is végzett, tapasztalatait alapos munkával összegezte, mégis GYÓGYMŰVÉSZSÉGnek nevezte ezt a gyógymódot ( Innen kapta nevét a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság is).

   A homeopátia egy bizonyos szinten megtanulható, egzakt, logikus rendszer, de alkalmazásakor a megfelelő szer megtalálásában sokat segíthet az intuíció, az analógiás gondolkodás vagy a művészetekben való jártasság. A gyógyító folyamat közben különleges kapcsolat alakulhat ki a páciens és a homeopata között, melynek során mindkét fél tükröt tart a másiknak, és ezáltal mindegyik egyre jobban megértheti, megismerheti önmagát.

 

Irodalomjegyzék:
1. Bóna László: Szenvedésben hasonló / Vis Vitalis Kiadó, Budapest, 2013.
2. Horváth Katalin dr.- Bóna László: Homeopátiás gyógyművészség / Homart, Budapest, 1999.
3. Samuel Hahnemann: Organon / Magyar Homeopata Orvosi Egyesület, Budapest, 2005.

Gyakorlati tanácsok a járvány idején homeopátiát használók számára

Írta: Bóna László
Szerkesztette: Hassmann Péter

 

Az orvosi protokoll betartása mellett, a hagyományos kezelés kiegészítéseként Önnek joga van a homeopátiát öngyógyítás-szerűen, saját felelősségre egyénileg használni.

Az ismertetőben szereplő, házipatikába ajánlott homeopátiás szerek

 1. Aloe C30
 2. Arnica C30
 3. Arsenicum album C30
 4. Belladonna C30
 5. Bryonia C30
 6. Carbo vegatabilis C30
 7. China C30
 8. Eupatorium C30
 9. Ferrum phosphoricum C30
 10. Gelsemium C30
 11. Ipecacuanha C30
 12. Natrium muriaticum C30
 13. Phosphorus C30
 14. Rhus toxicodendron C30
 15. Veratrum album C30

 

Javaslatok, a legjellegzetesebb tünet alapján:

A szer kiválasztásánál abból induljon ki, hogy mi okozza a jelenben a legnagyobb panaszt.

Ha a magas láz dominál

 • borzongással, az érintésre való érzékenységgel – Arnica
 • teljes elgyengüléssel, ólmos fáradtsággal – Gelsemium
 • csontfájdalommal, végtagfájdalommal – Eupatorium
 • erős hidegrázással, égető váladékokkal, erős elgyengüléssel, kiszáradt szájjal, meleget kíván, és erősen szorong – Arsenicum album
 • erős forrósággal, kivörösödött arccal, izzadással, esetleg lázálmokkal – Belladonna

Ha az enyhe láz dominál

 • ami pár nap után elmúlik, utána visszatér – Ferrum phosphoricum
 • tarkómerevséggel jár vagy ízületi feszüléssel, derékfájással – Rhus toxicodendron
 • izomlázszerű érzéssel – Arnica

 

Ha a köhögés a legerősebb panasz

 • száraz köhögés, esetleg magas lázzal, forrósággal, tüdőben szúró érzéssel, amire hideg  levegőt kíván, szomjas, és inni is hideget kíván – Phosphorus
 • erős száraz köhögés, ami az egész testet rázza, mozdulatlanságban jobban van, a mellkasban nyomást érez – Bryonia
 • szamárköhögés szerű, száraz, rohamokban jön és főleg este, mintha minden nyálkahártya kiszáradna – Natrium muriaticum
 • olyan erős köhögés, ami hányásba torkollik – Ipecacuanha
 • ájulásig, eszméletvesztésig, szédülésig fokozódó köhögés elgyengüléssel és erős légszomjjal – Carbo vegatabilis

Ha erős, kimerültséggel járó hasmenés a legerősebb panasz

 • szinte akaratlan, visszatarthatatlan – Aloe
 • égő, csípő, híg széklet – Arsenicum
 • hányással együtt jár és teljes kimerülést okoz – Veratrum album
 • periodikusan visszatér olyan lázzal együtt, ami szintén néha elmúlik, néha visszajön – China

Szemszárazság, a szem égető fájdalma

 • ha enyhíti a hideg és levegőn könnyezik – Phoshorus
 • ha általános szárazsággal jár együtt, a torok, a száj, a bőr, minden száraz – Natrium muriaticum
 • ha az egész fej is forró és tele van, mintha szétrobbanna – Belladonna

Ha a szaglás vagy az ízérzék elvész

 • Natrium muriaticum

Ha a fejfájás a legerősebb

 • forró, szétrobban, tele van – Belladonna
 • ha tompasággal, ólmos szemekkel jár – Gelsemium
 • ha a köhögéstől fáj, minden köhögés a fejbe nyilall – Bryonia
 • ha a hideg levegő esik jól, a fej forró – Phosphorus
 • ha az egész test jéghideg, csak a fej forró – Arsenicum album

Az ADAGOLÁSRA vonatkozó FONTOS tudnivalók:

 • A szereket 2 dl vízben pár golyó feloldásával és a panasz erősségétől függően óránkénti vagy két-három óránkénti kortyoltatással adjuk.
 • Ha a beteg állapota egy szertől javulni kezd, de nem eléggé, akkor adjuk gyakrabban. Ha a hatást tovább akarjuk erősíteni, azt több golyó oldásával, később szárazon való elszopogatásával tudjuk megtenni.
 • Ha a beteg állapota javulni kezd, akkor ritkítsa a szert, és ha a beteg jól van, hagyja abba a szer  szedését! Csak akkor folytassa, ha újra panaszai lesznek.
 • Ha egy szer javítani tudott az állapotán, akkor tartson ki annál, csak akkor váltson, ha új tünet jelentkezik, ha más panasz lesz a domináns.
 • Ha változik a fő panasza, változik az, hogy az éppen fennálló állapotában melyik panasz dominál, akkor nyugodtan válthat szert – de csak akkor!
 • Ha mégis magasabb potencia vagy egy másik szer kell valakinek, és nincs kéznél, a gyógyszertárban sem tudja beszerezni, akkor ha tud olyasvalakiről, akinek van a szükséges szere, akkor egyetlen egy golyó 2 dl vízben való feloldásával és az oldat felrázásával át tud venni tőle.

A fenti szerek – természetesen a hagyományos kezelés mellett – nagy valószínűséggel segítenek elkerülni, hogy a betegnél súlyos állapot alakuljon ki.
Ha a beteg állapota mégis súlyosabbra fordulna – természetesen a hivatalos előírások követése mellett – kérjen tanácsot képzett, tapasztalt homeopatától!

https://homeopata.hu/hu/content/homeopatias-orvosok
https://homeopata.hu/hu/content/homeopatias-segelyvonal

2020. április 19.